Spela harpa utomlands

Harpan är kanske världens vackraste musikinstrument. Ett himmelskt stränginstrumentet som trollbinder publiken med sin ljuvliga klang. Många förknippar gärna harpan med klassisk musik och i symfoniorkestrar men det finns ingen gräns för vilken musikstil man kan spela med harpa såsom pop, jazz, celtic eller reggae. Idag har den elektroniska harpan ökat i popularitet hos den yngre generationen som hellre vill spela modern musik såsom rockmusik med harpa.

Harpan är ett mycket gammalt instrument och finns exempelvis med i en väggmålning i Ramses III:s gravkammare. Harpan då var runt två meter hög men hade bara nio strängar. Tittar man på harpans historia och utveckling genom tiderna är det uppenbart att harpan är ett internationellt instrument. I antika Grekland, Romarriket och forntida Egypten spelades harpa traditionellt av kvinnor. Intressant är att dagens harp virtuoser fortfarande domineras av kvinnor med namn som Marisa Robles och Sidonie Goossens. Givetvis finns det fantastiskt skickliga manliga harpister såsom Carlos Carlos Salzédo som dessutom skrev musik för harpa som ”Variations sur un thème dans le style ancien” samt ”Scintillation”.

Lära sig spela harpa utomlands

Eftersom harpan är ett internationellt instrument önskar många att lära sig spela harpa utomlands eller vidareutbilda sig. Det finns ett ökat intresse att skapa grupper med musikintresserade som tillsammans kan resa utomlands för att träffa nya likasinnade från andra länder. Syftet är att kunna utbyta erfarenheter, förfina sin teknik och ta lärdom från andra genom att öva och spela tillsammans. En bra början kan vara att använda semestern till att besöka någon av de många och fantastiska internationella harpfestivaler som anordnas världen över. För att hitta information om de olika festivalerna finns många samlade på web sidorna ”The Hap Wiki” samt ’Harpcolum’. Varje år anordnas internationella harpfestivaler, workshops, läger samt olika konferenser där harpister kan mötas, spela tillsammans och lära från varandra. Bara i Europa arrangeras många kända och stora harpfestivaler såsom Edinburgh International Harp Festival, Harpe en Avesnois i France och Harfensommer i Tyskland. Att resa inom Europa är idag ganska billigt och det är enkelt att ordna boende online via exempelvis Interhome.se där det erbjuds många olika hyresalternativ att välja mellan med allt från lägenhet till villa.

Internationella harp tävlingar

För den som känner sig redo att sätta sin talang på prov finns det internationella tävlingar för harpa. I USA hålls bland annat”’The USA International Harp Competition” (USAIHC) vart tredje år i Indiana University Jacobs School of Music. Universitetet är beläget i Bloomington, Indiana och grundaren till denna tävling är den världskända harpisten Susan McDonald. Susan är dessutom musikprofessor i samma universitet. Tävlingen är öppen för alla nationaliteter och deltagare i åldern 18 år upp till 32 år gamla. Syftet är att bland annat främja begåvade harpisters karriär världen över.

”Fifth International Harp Competition” grundades av Natalia Gorbunova så sent som 2007. Denna internationella harp-tävling hålls i Szeged, Ungern, vart tredje år och deltagarna får vara max 25 år gamla. Detta innebär med andra ord är det här är en tävling för unga talanger. Syftet är givetvis att upptäcka unga nya talanger samt att deltagarna ska få möjligheten att vidga sina vyer.

En tävling och festival som hålls årligen och som är belägen i vårat grannland Finland är ”Helsingfors Harp Festival”. Festivalen inkluderar en tävling för harpstudenter, masterclasses och workshops. Festivalen arrangeras av Sibelius Academy of Arts University och Finska Harpföreningen.

Harpfestivaler utomlands

I USA ordnas bland annat ”Somerset Folk Harp Festival” i New Jersey. Detta är en 4-dagars konferens där mångfald av musik och talang upplyfts. Deltagarna kan fokusera på vad de önskar oavsett om det är en viss typ av musik, om man vill prova något nytt eller lära sig speciella färdigheter.

För den nyfikne finns en unik och spännande festival ”Jazz Harp Weekend” som givetvis hålls i New Orleans, jazz-musikens födelseplats. Syftet är att förbättra musikaliska färdigheter hos deltagarna, både student och professionella harpister men också för att öka intresset för att spela jazz med harpa. Här uppmuntras musikstudenterna att bli mer mångsidiga eftersom det ökar möjligheterna som professionell harpist. För att kunna jobba som frilans harpist krävs att musikern har färdigheter i många olika musikstilar. Jazz harpisten Rizpah från Detroit jazz menade att klassiska harpister lever i en harpbubbla och lär inte ut de färdigheter som musiker behöver för att kunna anpassa sig i den ”verkliga” världen. Man måste bryta sig ur harpbubblan för att kunna blomstra och överleva.