Välkommen till nordic-harp-meeting.se! Det här är hemsidan för dig som vill lära dig mer om det fantastiska instrumentet harpan och dess släktingar. Harpan är ett stränginstrument som verkligen trollbinder lyssnaren med sina mjuka klanger. Trots att harpan inte är ett lika populärt instrument som gitarren är det väldigt lätt att förstå vad som får så många personer att vilja lära sig spela. Harpan är ett instrument som ofta förekommer i dagens symfoniorkestrar, och den som spelar kallas för harpist. Några av de vanligaste frågorna som ställs om harpor är: Hur spelar man? Hur fungerar den egentligen? När uppfanns harpan? Genom att ta en titt på texterna på vår hemsida kan du hitta svaren på dessa frågor och mycket mer intressant information.

Vad vi erbjuder här

Det finns väldigt många sätt att lära sig mer om musik, instrument och var det hela började. Ett bra sätt att börja lära dig, framförallt om du är intresserad av harpan, är att läsa allt vi har att erbjuda. Du som är intresserad av att lära dig spela kan läsa om hur du kan gå till väga. Det finns flera vägar att välja mellan, och skulle du ha modet att resa utomlands för att lära dig spela ett instrument är även det möjligt. Förutom tips på hur du kan lära dig att spela erbjuder vi flera blandade texter om harpan.

Kort om harpan

Det var redan under antiken som harpan började spelas. Dock såg den annorlunda ut mot dagens harpa, den var mindre i storlek och det dröjde ända fram till 1700-talet innan pedalerna utvecklades. Det tros att den första harpan skapades i västra Asien redan 3000 f.kr och tog sig sedan vidare till andra delar av världen. En av anledningarna till att harpan har ett sådant unikt ljud jämfört med andra stränginstrument beror på hur strängarna har placerats. De flesta stränginstrument består av strängar som sitter parallellt med resonanslådan medan harpans strängar placeras i en 90 graders vinkel.

Intressanta fakta om harpister

Det finns väldigt mycket att lära sig om harpan och vi får inte glömma alla fantastiska harpister. Med tanke på att det inte är ett jättepopulärt instrument är det inte många som känner till dessa fakta. Däremot kommer alla som har spelat och lärt sig om harpans historia förmodligen känna igen ett par av dessa namn.

  • I antikens Grekland, gamla Egypten och Romarriket var det främst kvinnor som spelade harpa. Tar vi en titt på harpister idag kan vi se att den här traditionen lever fortfarande kvar. Det finns givetvis flera fantastiska manliga harpister, men det sägs finnas fler kvinnor än män som spelar harpa.
  • En av de största harpisterna genom tiderna var en man med namnet Carlos Salzédo. Han levde mellan 1885 fram till 1961 och skrev under sin tid oerhört många verk till harpa.
  • En av de uthålligaste harpisterna i England var Sidonie Goossens som föddes 1899. I början på 1920-talet hjälpte hon till med att grunda BBC-orkestern. Sedan fortsatte hon som harpist fram till 1981, då 82 år gammal. Hon valde att gå i pension, blev rekommenderad för dame-titeln, vilket inte gick igenom, och levde sedan till hon nått 105 år.

Köpa en harpa – ny eller begagnad?

Du som vill köpa en harpa måste först bestämma dig om du vill ha en ny eller om det går bra med en begagnad. En sprillans ny harpa kan kosta en hel del och de är inte lika enkla att hitta. Till skillnad från andra instrument är det svårt att söka på nätet och hitta en hemsida som säljer harpor. Det är inte omöjligt, men med tanke på att det är ett relativt stort instrument är det inte det lättaste att skicka en harpa med posten. Det allra bästa är att besöka en butik där du kan se instrumentet, känna på det och möjligtvis provspela innan du köper. På så sätt vet du vad du får och behöver inte oroa dig för att den ska förstöras vid leveransen. Genom att köpa instrument från ett företag behöver du inte oroa dig för att de paketerar på fel sätt, eller att den är trasig men de har glömt att nämna det i annonsen, vilket kan hända om du bestämmer dig för att köpa en begagnad.