Lär dig mer om harpan

Harpa är ett vackert stränginstrument som har en lång historia. Ursprungligen kommer instrumentet från orienten och har spelats i flera tusen år. De senaste åren har intresset ökat och allt fler vill lära sig att spela harpa. Det är dock fortfarande ett relativt ovanligt instrument och du som är intresserad av att lära dig spela måste vara beredd på att lägga ned tid för att hitta en lärare, kurser, festivaler och tävlingar. Här kan du läsa mer om harpan, hur du kommer igång och spelar samt om olika event runt om i världen.

Vad är en harpa?

En harpa är ett stränginstrument som har funnits sedan antiken. Instrumentet består av en ram med spända strängar. Strängarna har olika längd och löper från den övre delen av ramen ned. Den spelas genom att strängarna knäpps med båda händerna. Den moderna dubbelpedalharpan har 46-48 strängar och flera pedaler. Pedalerna används för att sänka, höja eller neutralisera strängarna. Denna modell används oftast vid orkestrar, men för nybörjare och vid träning används enklare harpor med pipor vid strängarna. Ljudet från en harpa är unikt, stämningsfullt och vackert. Det finns däremot ganska få harpister i Sverige och resten av världen. Detta beror dels på att många skolor inte erbjuder kurser för att lära sig spela harpa, men även för att instrumentet är stort och således svårt att förflytta.

Harpan är ett relativt dyrt instrument och det finns olika sorter, bland annat nyckelharpor. Det finns även moderna elharpor som kan kopplas till en förstärkare. Liknande stränginstrument är lyran.

Lär dig spela harpa

Om du vill lära dig spela harpa finns det flera alternativ. Musikskolor, privatlärare och internetbaserade kurser är några av de vanligaste sätten. Eftersom instrumentet är ganska ovanligt är det inte alla musikskolor som erbjuder undervisning i harpa. Om du inte hittar en kurs i närheten där du bor kan du försöka hitta en privatlärare. Det vanligaste är att läraren kommer hem till eleven för att ge lektioner eftersom harpan är svår att förflytta. Privatlektioner är oftast dyrare än musikskolor. Det blir även allt mer populärt att lära sig att spela harpa genom internetbaserade kurser. Det finns ett stort utbud av kurser online. Vissa är gratis och andra måste du betala för. Att ta en kurs online kan vara ett bra alternativ för dig som inte har möjlighet eller råd att anlita en lärare eller gå en kurs. Du måste dock se till att ha en harpa hemma till skillnad mot vissa musikskolor som har en harpa du kan spela på.

Festivaler & event

Att åka på en festival eller gå på ett event specialiserat på harpor är ett utmärkt sätt att lära sig mer om instrumentet. Du kommer även att hitta många som delar ditt intresse. På festivaler förekommer det vanligtvis konserter, kurser och tävlingar. Oavsett om du är där för att lära dig eller för att lyssna på musiken kan det vara både roligt och intressant.

I Sverige anordnas en festival bara för harpor. Festivalen kallas First Pratté International Harp Festival and Competition och går av stapeln i maj i De Geerhallen i Norrköping. Under flera dagar kan besökare lyssna på konserter och gå kurser. Dessutom anordnas en tävling med deltagare från flera olika länder. Festivalen har fått sitt namn från harpisten Anton Evard Pratté som levde i Norrköping under 1800-talet.

I Sverige är festivalutbudet begränsat när det gäller ett så specifikt intresse som harpor. Om du däremot är villig att resa utomlands finns det många roliga festivaler och event att besöka. Några populära event är Achill International Harp Festival i Irland, Harp Festival Zurich i Schweiz och Harp Fest Singapore.

Tävlingar

Att delta eller titta på tävlingar är ett kul sätt att lära sig mer om harpan. Oavsett om du nyligen kommit igång med lärandet eller om du spelat harpa länge kan du ställa upp i en tävling. Under harpfestivalen First Pratté International Harp Festival and Competition tävlar harpister från hela världen, bland annat Sverige, Japan och USA. Att delta i en orkester är ett annat sätt att spela harpa inför publik.